MTA ALUMNI PROGRAM – 7. ELŐADÁS


Magyar Tudományos Akadémia Alumni Program 7. előadás

A pszichoaktív szerhasználat kognitív hatásai

Előadó: Dr. Rácz József, ELTE-PPK tanszék munkatársa

A Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjának keretein belül volt előadás a Zrínyi Miklós Gimnáziumban a pszichoaktív szerhasználat kognitív hatásairól április 8-án.  Az előadást Dr. Rácz József, az ELTE-PPK tanára, a Magyar Tudományos Akadémia tagja tartotta. A szervező tanár Dávidné Békés Izabella volt. Az eseményről videófelvétel is készült (Németh Boglárka).

Az esemény során olyan fontos témákat érintett, mint a kognitív viszonyulás, a személytípusok és a sémák megváltoztatásának lehetősége.

Dr. Rácz József kiemelte, hogy a pszichoaktív szerek (például hallucinogének vagy stimulánsok) hatása nem csupán a testre korlátozódik. A kognitív viszonyulás azt jelenti, hogy ezek a szerek befolyásolják gondolkodásunkat, érzéseinket és észlelésünket. Az előadó példákkal szemléltette, hogyan változik a valóságérzékelésünk, amikor ilyen anyagok hatására kerülünk. Az előadás első felében bemutatta a pszichoaktív anyagok négy csoportját, valamint kiemelte a marihuána fogyasztásának különféle hatásait. Különösen érdekes volt a diákok számára a patkánykísérlet (patkány vidámpark), melyről beszámolt.

Az előadás második részében Dr. Rácz József a szerhasználat kognitív modelljét és ezen keresztül a kötődéseket tárta fel. Megismerkedhettünk a marihuána-használat okaival és  NAG-ok jelentésével – Negatív automatikus gondolatok – , valamint az addiktív hiedelmekkel is. A NAG-ok megváltoztatásának módjairól is beszélt, a naplózás és a pozitív megerősítés lehetőségeiről. Az addiktív hiedelmek csoportjait is megtekinthettük, ezek az előrejelző hiedelmek, a megengedő-serkentő és a diszfunkcionális hiedelmek az önkontroll hiányáról. Az elmondottak után a diákok kérdéseket tehettek fel az előadónak.

Az esemény résztvevői új nézőpontokkal gazdagodtak. A Magyar Tudományos Akadémia Alumni Program továbbra is izgalmas előadásokkal várja az érdeklődőket, hogy megismerjék a tudomány legújabb eredményeit és elméleteit.

 

 


Egyéb híreink

  • RENDŐRNAPON JÁRTUNK

    RENDŐRNAPON JÁRTUNK

    Április 27-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság meghívására iskolánk 11.B osztályának belügyi-rendészeti fakultációs csoportja kilátogatott az Országos Rendőr- és Tűzoltónap rendezvényeire a Városligetbe. Csapatunk a 66-os számot kapta. Szakavatott rendőri kísérővel végigjártuk a megjelent különböző, a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervezetek pavilonjait, illetve a megtekintettük a színvonalas bemutatókat. A tanulók bepillantást nyerhettek az egyes szervezetek tevékenységébe, ugyanakkor…

  • KATASZTRÓFAVÉDELMI VERSENYRE KÉSZÜLÜNK

    KATASZTRÓFAVÉDELMI VERSENYRE KÉSZÜLÜNK

    Május 3-án iskolánk tanulóinak három csapata vett részt a IX. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Vágóhíd utcai objektumában szervezett, a május 30-án megrendezésre kerülő katasztrófavédelmi versenyre történő felkészítésen. A diákok ismeretet szereztek a különböző speciális tűzoltó eszközökről, a legfontosabb eszköz, a tűzoltó tömlő kezeléséről, illetve alap elsősegélynyújtást is gyakoroltak. Rendkívül érdekes elméleti képzést kaptak a veszélyes anyagok…

  • MTA ALUMNI PROGRAM – 14. ELŐADÁS

    MTA ALUMNI PROGRAM – 14. ELŐADÁS

    Előadó: Falus András – virológus, Semmelweis Egyetem Időpont: 2024. 04.29. Téma: A koronavírus Falus professzor úr már nem először járt iskolánkban előadást tartani. Egy évvel ezelőtt az egészségnapon tartott nagysikerű előadása után kérték a diákok, hogy ahogy lehetőség adódik, hívjuk meg újra professzor urat, beszéljen korunk legnagyobb járványáról, beszéljen a koronavírusról. A kérésnek 04. 29-én…