MTA ALUMNI PROGRAM – 10. ELŐADÁS


Magyar Tudományos Akadémia Alumni Program 10. előadás

Mesterséges Intelligencia

Előadó: Dr. Karvalics László, az MTA doktora

Az MTA Alumni Program keretében a Zrínyi Miklós Gimnáziumban április 18-án egy  előadás zajlott, amely a mesterséges intelligencia mibenlétét boncolgatta. Az előadó, Dr. Karvalics László, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a történelemtudomány kandidátusa. Leginkább információtörténelemmel, az információs társadalommal foglalkozik. Az előadást Dávidné Békés Izabella szervezte, Németh Boglárka fotózta. 

A téma az MI fejlődése és a közelmúltra gyakorolt hatása volt. Mivel az előadó alapvetően MI szkeptikus, kiemelten beszélt azokról az elképzelésekről, melyek a mesterséges intelligenciát egyfajta idézőjeles személyként vagy önálló képességekkel rendelkező entitásként fogják fel akár filmekben, akár az életben. Felmérte a diákok tudását, filmismeretét a témakörben, hogy közös pontokból indulhasson ki a beszélgetés. 

Ezek után az előadás a mesterséges intelligencia történetének áttekintésével folytatódott.  Dr. Karvalics bemutatta az első mesterséges intelligencia rendszereket, amelyek még csak egyszerű logikai szabályokon alapultak. Ezt követően beszélt a neurális hálózatok és mély tanulás forradalmáról, amelyek az MI területén forradalmi változásokat hoztak. Megjelent a felelősség kérdése,  vagyis, hogy ha egy MI rendszer hibát követ el, az kihez köthető, kinek róható fel? Az előadás során több olyan példát is bemutatott, ahol az MI hibás döntéseket hozott, és azt, hogy  ezek milyen következtetéseket generáltak.

Az előadó továbbá beszélt az MI  kihívásairól is, a környezetre káros hatásokról, a mérhetetlen vízfogyasztásról ezzel kapcsolatban.  Hangsúlyozta, hogy az MI fejlesztőinek és felhasználóinak felelősségteljesen kell eljárniuk.

Az előadás végén Dr. Kovács arra bátorított mindenkit, hogy ne csak az MI előnyeit lássuk, hanem kritikusan vizsgáljuk meg a technológiai fejlődés árnyoldalait is.


Egyéb híreink

 • MUNKATÁRSAKAT KERESÜNK

  MUNKATÁRSAKAT KERESÜNK

  KELET-PESTI TANKERÜLETI KÖZPONT Budapest X. Kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében biológia (pályázati kiírás itt >>), matematika-bármely (pályázati kiírás itt >>), digitális kultúra (pályázati kiírás itt >>) és fizika (pályázati kiírás itt >>>) szakos tanár munkakör betöltésére. Jelentkezés benyújtásának módja e-mailben Edényi László igazgató részére az igazgato@zmg.hu címre. Érdeklődni lehet Edényi…

 • RENDŐRNAPON JÁRTUNK

  RENDŐRNAPON JÁRTUNK

  Április 27-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság meghívására iskolánk 11.B osztályának belügyi-rendészeti fakultációs csoportja kilátogatott az Országos Rendőr- és Tűzoltónap rendezvényeire a Városligetbe. Csapatunk a 66-os számot kapta. Szakavatott rendőri kísérővel végigjártuk a megjelent különböző, a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervezetek pavilonjait, illetve a megtekintettük a színvonalas bemutatókat. A tanulók bepillantást nyerhettek az egyes szervezetek tevékenységébe, ugyanakkor…

 • KATASZTRÓFAVÉDELMI VERSENYRE KÉSZÜLÜNK

  KATASZTRÓFAVÉDELMI VERSENYRE KÉSZÜLÜNK

  Május 3-án iskolánk tanulóinak három csapata vett részt a IX. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Vágóhíd utcai objektumában szervezett, a május 30-án megrendezésre kerülő katasztrófavédelmi versenyre történő felkészítésen. A diákok ismeretet szereztek a különböző speciális tűzoltó eszközökről, a legfontosabb eszköz, a tűzoltó tömlő kezeléséről, illetve alap elsősegélynyújtást is gyakoroltak. Rendkívül érdekes elméleti képzést kaptak a veszélyes anyagok…