MTA ALUMNI PROGRAM – 3. ELŐADÁS


Arany János

Előadó: Dr. Csörsz Rummen István, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa

2024 március 18-án ( 10:15 és 11:00 között) a Zrínyi Miklós Gimnáziumban megtartott előadás, a középiskolai MTA Alumni Program keretében zajlott. Dr. Csörsz Rummen István, a BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa adta elő az Arany János című előadásÁt. Az előadást Dávidné Békés Izabella tanárnő nyitotta meg.

Ezek után az előadó Arany János dalgyűjteményéről beszélt. Ezeket halála után adták ki. Halála előtt néhány hónappal felesége felfedte az írásait. Ezeket nem publikálásra írta, hanem a szabadidejében. Az 1870-es években barátaitól kapott is egy gitárt, amit szabadidejében szeretettel használt. Ekkor már idős kora miatt igen rossz volt a látása, ezért legtöbbször a sötét margitszigeti szobájában zenélt, mert az erős fény bántotta a szemét. A gitártudását könnyen felelevenítette, hiszen fiatalkorában is játszott ezen a hangszeren. A Tamburás öreg úr című művében utalt a saját gitározására.

Fiatalkorában nem a saját kora irodalma foglalkoztatta, hanem a régebbi irodalom. Ez nagy hatással volt egész munkásságára. Sokszor használta a szubjektív régiséget műveiben. Képzőművészettel akart foglalkozni, de mégis hivatali munkája lett. A munkahelyén is próbálta beiktatni kreativitását amennyire tudta.

Bartalus István zeneszerző elkezdett népdalokat gyűjteni. Először erdélyi batátait kérte fel, hogy a körülöttük lévő népdalokat jegyezzék fel. Ebben az időben nem volt hangfelvétel, szóval csak a szöveget tudták leírni, vagy le lehetett kottázni a dalokat.

Majd felkereste Aranyt azzal a kéréssel, hogy gyűjtsön a környezetéből népdalokat. Fiatal korából körülbelül 150 dallamot fel tudott idézni, amiket le is kottázott, néhányhoz egy két sor szöveget is írt. Az emlékezete igazán csodálatos volt és az úgynevezett „neszme” módszerét használta, ami olyan mint a nyelvi legó. A szövegek Erdélyi János Népdalok és Mondák című antológiájában voltak lejegyezve. Ez a gyűjtemény Arany kéziratainak egyike, ami fennmaradt, a legtöbb kézirata elveszett a 2. világháború idején.

Az előadás végén az előadó élőben eljátszott nekünk egy dalt, ami egy Petőfi vers volt melyhez Arany János írta a zenét.

Budapest, 2024. március 18. Dávidné Békés Izabella (szervező tanár)


Egyéb híreink

 • MTA ALUMNI PROGRAM – 10. ELŐADÁS

  MTA ALUMNI PROGRAM – 10. ELŐADÁS

  Magyar Tudományos Akadémia Alumni Program 10. előadás Mesterséges Intelligencia Előadó: Dr. Karvalics László, az MTA doktora Az MTA Alumni Program keretében a Zrínyi Miklós Gimnáziumban április 18-án egy  előadás zajlott, amely a mesterséges intelligencia mibenlétét boncolgatta. Az előadó, Dr. Karvalics László, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a történelemtudomány kandidátusa. Leginkább információtörténelemmel, az információs társadalommal foglalkozik.…

 • STRANDRÖPI EZÜST A ZRÍNYISEK NYAKÁBAN

  STRANDRÖPI EZÜST A ZRÍNYISEK NYAKÁBAN

  A mai borús, esős napon lezajlott a kerületi strandröplabda bajnokság tavaszi fordulója. A rossz idő ellenére jó hangulat uralkodott a pályán. Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum – Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum 2:0 (15:6; 15:8) Zrínyi Miklós Gimnázium – Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum 0:2 (11:15; 18:20) Zrínyi Miklós Gimnázium – Giorgio Perlasca Vendéglátóipari…

 • MTA ALUMNI PROGRAM – 9. ELŐADÁS

  MTA ALUMNI PROGRAM – 9. ELŐADÁS

  Magyar Tudományos Akadémia Alumni Program 9. előadás 1944 nyara Előadó: Dr. Ablonczy Balázs, az ELTE Bölcsészettudományi Karának oktatója Az MTA Alumni Program keretében a Zrínyi Miklós Gimnáziumban április 15-én a Holocaust emléknapjához közel egy rendkívül érdekes előadás zajlott, amely az 1944 nyarán történt eseményekre fókuszált. Az előadó, Dr. Ablonczy Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia tagja,…