MTA ALUMNI PROGRAM – 13. ELŐADÁS


Magyar Tudományos Akadémia Alumni Program 13. előadás

Magyarország éghajlati jövőképe, avagy mivel kell szembesülniük gyermekeinknek, unokáinknak.

Előadó: Prof. Dr. Bozó László akadémikus, egyetemi tanár

Professzor úr 2024. április 25-én, csütörtökön tartotta meg előadását, amelyet nagy érdeklődés előzött meg. A nagy érdeklődést bizonyítja, hogy az előadáson 45 tanuló vett részt, mind a négy évfolyam képviseletében. Mindenki tudja, hogy korunk egyik legnagyobb problémája a bolygónkat érintő globális éghajlatváltozás. Ez az éghajlat tartós és jelentős mértékű változását jelenti helyi, vagy globális szinten. Ez kiterjedhet az átlagos hőmérsékletre, az átlagos csapadékra, vagy a széljárásra. Az éghajlatváltozás jelentheti az éghajlat változékonyságának módosulását is. Erről a témáról beszélt Professzor úr, amelyet nagy figyelem kísért.

Az előadást azokkal a kölcsönhatásokkal kezdte, amelyek a Föld rendszerében tapasztalhatók. Több évezred légköri széndioxid és hőmérsékleti idősorait mutatta be, amelyből következtetéseket vont le. Bizonyítékokat mutatott be jégfuratok mintavételei alapján. A felmelegedést és a lehűlést közel két évezred adataival újabb bizonyítékokat szolgált a jelenségről. A Föld átlaghőmérsékletének (1850-2022) emelkedését mutatta be több grafikonnal igazolva. Nagy érdeklődés kísérte szintén az óceánok vízhőmérsékletének emelkedését, melyet diakép segítségével illusztrált. Később rátért az arktikus jég területének változására. Az északi Jeges-tenger közlekedési útvonalának megváltozását megdöbbentő adatokkal mutatta be. Ezek után rátért Magyarország időjárásában várható változásokra, melyet több diaképpel vázolt fel nekünk. Az állat-és növényvilág az új körülményekhez való alkalmazkodásáról is beszélt.

Az előadásra szánt idő után a diákok hosszan beszélgettek professzor úrral, számtalan kérdést tettek fel. Professzor úr elfogadta a következő tanévre szóló felkérésünket, amikor tovább beszéljük a klímaváltozás problémakörét a nagyvilágban és hazánkban is.

 

Itt:


Egyéb híreink

 • NYÁRI ÜGYELET

  NYÁRI ÜGYELET

  Intézményünkben az alábbi napokon tartunk a nyár folyamán ügyeletet 9-13 óráig: július 10. július 24. augusztus 7. augusztus 21.

 • MTA ALUMNI PROGRAM – 17. ELŐADÁS

  MTA ALUMNI PROGRAM – 17. ELŐADÁS

  Karátsony Dávid (ELTE Természetföldrajzi Tanszék) Vulkánok, vulkánkatasztrófák 2024. június 11-én tartotta meg – nagy érdeklődés mellett – előadását Karátsony professzor úr. Iskolánkban már a második alkalom volt ez, mivel több évvel ezelőtt teltházas ismertetőt hallgattunk meg a vulkánokról, szintén professzor úr előadásában. Az előadó a tanulók gimnáziumi ismereteire támaszkodott a téma során. Diaképek segítségével magyarázta…

 • VALÓSÁGOS ÉLMÉNY

  VALÓSÁGOS ÉLMÉNY

  Budapest Főváros Védelmi Bizottság szervezésében 2024.06.06-án megrendezésre került Budapesten az I. Hibrid Honvédelmi Verseny. A VR (virtuális valóság) eszközök és mozgáskövető kamerák alkalmazása átalakította az e-sport világát és a gamer székekből kimozdította a játékosokat. Ezúttal fizikai mozgás is járult a leküzdhető feladatokban. A honvédelmi képzés terén is nagy potenciál van a VR alkalmazásában. Ezek az…